In de Leeuwarder Courant van 30 oktober 1992 wordt aandacht besteed aan de ceremoniële onthulling van een nieuw herdenkingsmonument in Harlingen. Het monument wordt opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse Harlingers gedurende de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Opdat men niet vergeet!

In september 1942 werden vijftig Harlinger joden opgepakt door de Duitse bezetters en gedeporteerd. Geen van de opgepakten keerden na het einde van de oorlog terug. De opper-rabijn van het Nederlands Israëlitische Kerkgenootschap sprak hierover bij de onthullingsceremonie van het nieuwe monument, “Vijftig jaar na het moordadige optreden van de bezetter is een monument nog steeds op zijn plaats. Omdat zij die kunnen getuigen er niet meer zijn, maar ook omdat er nog zoveel mensen zijn die niet herinnerd willen worden aan wat er in die afgrijselijke jaren is fout gegaan.”

Het monument

De plek van het monument is symbolisch gekozen. De stenen plaat krijgt een plek in de Raamstraat te Harlingen waar in 1942 een bom ontplofte en daarmee de Joodse Synagoge compleet vernielde. Het monument is vervaardigd door de kunstenaar Jan Murk de Vries. Diezelfde kunstenaar heeft ook het monument op de Joodse begraafplaats te Harlingen ontworpen en vervaardigd.

Het tafereel is gemaakt met als voorbeeld de stenen tafelen van Mozes. Het werk wordt accuraat beschreven, “op de plaat reiken handen biddend omhoog en daaruit schiet een vlammetje in de gestalte van een jonge vogel omhoog, als symbool van het jonge leven.”

Bron: Leeuwarder Courant, 30-01-1992