Een ijzig koud bericht uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 maart 1975. De krant maakte melding van de historisch lage temperaturen rondom de paasdagen. Met een verwachte temperatuur van onder de tien graden Celsius beloofde de paasdagen van 1975 kouder te worden dan de afgelopen kerst van 1974. Gelukkig viel er voor de Harlinger bevolking genoeg te beleven tijdens de paasvakantie, want de Harlinger bioscoop Trebol kondigde aan dat aldaar een absolute filmklassieker zou worden vertoond. Daarnaast konden de bewoners van Harlingen alvast uitkijken naar iets heel speciaals voor het aankomende weekend.

 

Het weer

 

Koud, kouder koudst. De paasdagen van 1975 beloofden voor Nederland één van de koudste paasdagen van de afgelopen jaren te worden. De weerbureau’s voorspelde temperaturen onder de tien graden Celsius en daarmee was de verwachting dat deze vrije dagen kouder gingen worden dan de kerstdagen van 1974. Nederland werd al dagenlang geteisterd door hagel- en sneeuwbuien. De dag voor het verschijnen van de krant was er plaatselijk nog 2 tot 5 cm sneeuw gevallen. De weerkundig medewerker van het Nieuwsblad van het Noorden had dan ook een verstandig advies voor de lezers van de krant:

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.”

Binnen blijven was aldus het advies van de weerman! Wanneer men dichtbij de kachel bleef kon men de paasdagen comfortabel doorkomen.

 

Harlinger vertier

 

Maar binnen zitten is niet altijd leuk! Vele mensen willen juist wat doen tijdens hun vrije paasweekend. Gelukkig bood de uitgaansagenda

uitkomst! De uitgaansagenda van de Leeuwarder Courant toonde namelijk enkele zeer geschikte bezigheden voor tijdens de koude paasdagen. Wanneer thuis blijven geen optie was en men niet de gehele dag in het eigen huis wou doorbrengen was er genoeg te beleven. Buiten was het guur en koud, maar verschillende uitgaansgelegenheden boden genoeg entertainment voo

r het hele gezin. Trebol Harlingen had grootse plannen voor tijdens de paasdagen. Aldaar werd het publiek een absolute filmklassieker voorgeschoteld in “Ben Hur”. Deze film uit 1959, met Charlton Hesten en Jack Hawkins, had maar liefst elf oscars gewonnen en werd steevast geprezen om zijn meeslepende verhaal en acteerwerk.

Uiteraard bood Trebol nog meer aan, want Ben Hur is niet geschikt voor alle leeftijden. Wanneer men met het hele gezin naar de bioscoop wilde dan kon dat uiteraard ook.  Trebol had altijd een speciale jeugdvakantiefilm, die elke vakantie apart werd uitg

Poster van Ben Hur

Poster van Ben Hur

ekozen en vertoond, en voor de paasdagen was dat “Kuifje en het haaienmeer.” Genoeg vertier voor het hele gezin! En in de bioscoop was het ook nog lekker warm.

 

Het Circus!

 

Na de paasdagen stond er ook iets speciaals op het programma, want het Groninger circus “Salto Mortale” kwam naar Harlingen. Het uit Sidderburen afkomstige circus was de afgelopen jaren enorm gegroeid en in 1975 deden ze een tour door Noord-Nederland. Het spectaculairste onderdeel was, zoals de naam van het circus al deed vermoeden, een gevaarlijke trapezenummer.  Een prachtig en spannend uitje voor het hele gezin of voor de vele andere geïnteresseerden.

Volop activiteiten rondom de Paasdagen in Harlingen. Een veelzijdig aangeboden uitgaansagenda waarmee het koude barre weer tegengas werd geboden.  Een veelzijdige stad, Harlingen!

 

Bronnen:

Leeuwarder Courant, 28-03-1975

Nieuwsblad van het Noorden, 28-03-1975

 

Bron Foto:

http://emanuellevy.com/wp-content/uploads/2015/01/Ben-Hur_poster.jpg