Een zorgwekkend bericht uit de Leeuwarder Courant van 16 september 1967. De krant schrijft over de aankomende ontslagronde die plaats ging vinden op de Harlinger werf ‘Welgelegen’. Binnen overzienbare tijd gaat de werf 25 werknemers ontslaan.

 

De situatie

 

Zoals hierboven aangegeven werden er 25 arbeiders ontslagen. Voor de overige 150 werknemers lagen er ook veranderingen in het verschiet, want ook zij bleven niet buiten schot. Alhoewel zij wel hun baan mochten behouden ontvingen de mannen een ‘gedwongen’ voorstel tot werktijdverkorting. De enige uitzondering op deze zorgelijke situatie betrof het kantoorpersoneel. Bij het kantoorpersoneel bleef de volledige bezitting gehandhaafd en het personeel op deze afdeling bleef ook volledige uren draaien.

 

Werknemers hopen vaak dat zij gesteund worden door de vakbond, maar in deze situatie werd de ontslagronde zelfs uitgevoerd na instemming van de vakbond. De vakbond ging mee in de argumentatie van de scheepswerf dat de malaise in de kustvaart zorgde voor minder werkgelegenheid op de werf. De werf had in de afgelopen perioden minder opdrachten binnen gekregen en een deel van het personeel werd hierdoor overbodig. Een zorgwekkende ontwikkeling!

 

Bron: Leeuwarder Courant, 16-09-1967