Een muzikaal bericht uit de Leeuwarder Courant van 15 september 1989. De krant beschouwt alvast voor op het aankomende Waddensea jazzfestival die inChampion_Jack_Dupree_&_Mickey_Baker het daaropvolgende weekend ging plaatsvinden in Harlingen. Het festival bestond in dit jaar uit twee avonden vol met muziek. Op de vrijdagavond was de inmiddels befaamde “Barretocht” langs elf horecagelegenheden in de Friese havenstad. Belangrijkste uitschieter tijdens deze avond was de aanwezigheid van bleusgigant Jack Dupree! Zaterdagmiddag stond er een heuse straatparade op het programma en het festival beloofde tot een hoogtepunt te komen op de zaterdagavond met een feestavond in Trebol.

 

De Barretocht

 

Vele internationale jazz artiesten stonden geprogrammeerd op de vrijdagavond van het festival. Verspreid over de verschillende horeca gelegenheden traden er allerlei jazz artiesten op en het programma was dusdanig veelzijdig dat er voor ieders smaak wel iets te vinden was! In de Leeuwarder Courant werd de vrijdagavond als volgt aangeprezen:

De beroemde bleusgigant Champion Jack Dupree zal met zijn Deense begeleider Kenn Lending de vrijdagse Barretocht (start 21.30 uur) opluisteren. Het duo is te horen in Zeezicht. Verder zijn geëngagered: Kwartet Cor van oeffelen (t’Skútsje), Wubbe Wokkels Space Gang (De Optimist), de Amerikaanse piano-entertainer Piano Paul (De katterug), Hot Bleuzz Band (Weinstube), Cosa Nostra Jazz Gang (Graaf van Harlingen), Freetime Old Dixie Jassband (Mercedes), The Old Fashioners (De Pijpenla), Pete Co Band met altist Hubert Heeringa (t’  Pypke) en de Amerikaanse bleus-pianist en zanger Little Willie Littlefield (De Lichtboei).”

 

De straatparade werd slechts kort beschreven. De aftrap was gepland om 14.30 s ’middags en het feest duurde tot 17.00 uur. De straatparade werd muzikaal begeleid door de jazzbands Free Time Street Paraders, de Cosa Nostra Jazzgang en het workshoporkest Tytjazzteradiel.

 

Trebol vol Jazz!

 

De feestavond in de Harlinger Schouwburg Trebol beloofde een waar spektakelstuk te worden! De opening van de avond was om 21.00 en het muzikale geweld werd geopend door de Roaring Seven Jazzband. Deze band werd geprezen in de krant en als volgt prachtig omschreven:

“Een negenmans formatie die vroege bigbandjazz speelt in de stijl van Fletcher Henderson en Duke Ellington in de jaren twintig. Zangeres Zenja Dam, winnares van de vocalistenprijs op het Bredaze Jazzfestival 1989, vervolmaakt de sfeer met haar authentieke stemgelijd. Jazz met funkinvloeden brengen de Beets Brothers uit Groenlo. Pianist Peter Beets won in ’88 de Pall Mall Swing Award.”

De rest van de feestelijke avond werd als volgt aangeprezen:

“Estrellas de Ahora, een zeer internationaal samengestelde groep uit Amsterdam, zorgt voor swingend Braziliaans vuurwerk. Zangeres Estrella Acosta komt uit Cuba en debuteerde in 1983 in New York Let voorts op de voortreffelijke Amerikaanse saxofonist Paul Stocker en de stuwende bas van Eric Calmes, een van de beste Surinaamse musici in Nederland. Op het laatste moment zijn voor de boven foyer nog aangetrokken de Blackfeet Ramblers uit het Zwiterse Basel. De enthousiaste Prowizorka Jazzband uit Polen – met gobophon- oftewel bierglasbespeler Tomasz Sacha- is al bekend in Harlingen, dat nadere introductie overbodig is. Ook het kwarten van het Belgische gitaarwonder Fapy Lafertin, die speelt in de traditie van Django Rheinhardt, is bij de liefhebbers vermaard genoeg. Als gastsolist komt de bekende Bredase altsaxofonist Joep Peters mee.”

 

Een prachtig vooruitzicht voor alle muziekliefhebbers uit Harlingen en eigenlijk heel Nederland, want dit internationale gezelschap beloofde de avond volledig op zijn kop te zetten!

 

Bron: Leeuwarder Courant, 15-09-1989