In het voorjaar van 1957 werd de binnenstad van Harlingen geteisterd door een notoire oplichtster. Dankzij haar slinkse oplichtingstactieken wist de vrouw, van wie elk spoor ontbrak, verschillende winkeliers van hun handelswaar te ontdoen. De crmininele activiteiten van de vrouw kwamen in de Leeuwarder Courant aan het licht toen zij haar werkgebied uitbreidde naar Lemmer. Ook in Lemmer slaagde de vrouw erin om enkele kostbare spullen buit te maken.

 

De werkwijze

 

De oplichtster ging zeer geraffineerd te werk tijdens haar criminele activiteit. De vrouw ging bij winkels langs en aldaar bestelde zij verschillende spullen. Vervolgens vroeg de vrouw of ze een gedeelte van de goederen direct mee kon nemen en de rest thuis kon laten bezorgen. Wanneer dit kon sloeg de vrouw haar slag, want zij overtuigde de winkeliers van haar goede wil en zij beloofde om achteraf te betalen. De oplichtster beloofde alle goederen te betalen bij levering van de bezorgde spullen. Echter, op het adres wat zij opgaf bij de winkeliers, een woonhuis in de Noord-Oost Polder nabij Lemmer, waren hele andere mensen woonachtig. Bij aflevering van de bestelling kwamen de winkeliers er achter dat zij waren opgelicht. De spullen die de vrouw reeds had meegenomen en had beloofd te betalen konden als verloren worden beschouwd.

Een slinkse werkwijze van een doortrapte oplichtster. Het artikel in de Leeuwarder Courant waarschuwt winkeliers voor de oplichtste