Een bouwkundig bericht uit de Leeuwarder Courant van 11 oktober 1974. De krant besteed aandacht aan de ter water lating van de Urker kotter ‘Marlene’.  Het vissersschip, gebouwd op de Harlinger scheepswerf in opdracht van de gebroeders Pieter, Albert en Hendrik Albrecht Kramer, is de grootste in zijn klasse.

 

Marlene

 

De kotter is een prachtexemplaar. Het schip meet 36,80 meter en krijgt een Crépelle-motor van 2000 pk. Bij de ter water lating kwam het schip, dat speciaal is gebouwd voor de tongvisserij, dwars in het verbindingskanaal langs het Harlinger industrieterrein te liggen.

 

Financieringsrisico

 

Aanwezig bij de ter water lating was ook directeur Lubert Korf van de Nederlandse Credietbank te Urk.  Als antwoord op vragen over de mogelijke financiële risico’s die gepaard gaan met een investering in de visserijsector antwoorde hij: “De Kramers zijn spreekwoordelijke vaklui, anders hadden wij onze nek niet uitgestoken.” De kosten van de bouw van het schip liggen tegen de drie miljoen gulden aan, maar zo stelt dhr. Korf “Met dit schip kan ver weg en bij weer en wind gevist worden, daar hebben wij wel vertrouwen in.

 

Bron: Leeuwarder Courant, 11-10-1974