Een vochtig verhaal uit de Leeuwarder Courant van 11 september 1963. De krant besteed de aandacht aan het hachelijke avontuur van een dronken IJslandse matroos dat zich afspeelde in de haven van Harlingen.  De krant viking-drunk-31160164begint het verhaal door te vertellen dat er “mogelijk” voor het eerst in de geschiedenis van de Harlinger haven een IJslands schip is aangemeerd. Echter, of dit waar is valt te bezien, maar dat maakt het verhaal niet minder ludiek. Het schip was geladen met hout en was enige tijd daarvoor vertrokken vanuit het Russische Leningrad. De reis naar Harlingen was vlekkeloos verlopen, maar het verhaal dat volgde verliep een stuk minder voortvarend.

 

Een hachelijk avontuur

 

Net als alle andere schepelingen zijn ook de IJslanders verzot op walpermissie. Dit geeft hun namelijk toestemming om het schip gedurende enige tijd te verlaten en te genieten van al wat de havenstad te bieden heeft.  De schepelingen drinken tijdens zulke “verlof” uren graag een borreltje in één van de vele cafés die Harlingen rijk is. De IJslandse schepelingen dachten hier niet anders over!

De lokale autoriteiten zien wel eens wat door de vingers wanneer zij dronken schepelingen aantreffen, maar wanneer de overlast uit de hand loopt ziet de politie zich genoodzaakt de dronkenlappen terug te brengen naar hun schip. Dit laatste was ook het geval met één van de IJslandse matrozen. De IJslander werd teruggebracht naar zijn schip, maar aldaar aangekomen werd het van kwaad tot erger. De dronken man liet pardoes zijn verlofpas in het water vallen. In een dronken opwelling dook de IJslander gelijk het water in achter zijn verloren pas aan. De agenten stonden perplex! Gelukkig kwam de IJslander snel weer boven water en de agenten hielpen hem op het droge. Om het verhaal compleet te maken nam de IJslandse schepeling op een galante manier afscheid met een traditionele handkus! Een sympathiek einde van een hachelijk avontuur

 

Bron: Leeuwarder Courant, 11-09-1963