Een opmerkelijk en schrikbarend bericht uit de Leeuwarder Courant van 10 september 1964.  In de krant werd een opmerkelijke gebeurtenis beschreven die plaats had gevonden tussen Franeker en Harlingen. De tienjarige Harlingse Loesje Postma was, op het traject tussen de twee steden, uit een snel rijdende train6trein gevallen. Wonder boven wonder overleefde het meisje het ongeval.  De Harlingse hield aan haar hachelijke avontuur slechts een hersenschudding en een wond aan de lip over.

 

Wat ging er mis?

 

De krant bericht dat de trein, waar het meisje haar reis van Leeuwarden naar Harlingen in was aangevat, om 15.41 uit Franeker was vertrokken richting Harlingen. Het meisje, de tienjarige Loesje Postma, was van haar school in Leeuwarden op weg naar haar ouderlijk huis in Harlingen. Het begin van de reis ging goed, maar op het laatste traject, tussen Franeker en Harlingen ging het helemaal mis.

De trein had vlak voor het ongeval een snelheid bereikt van honderd kilometer per uur en was hard op weg naar de Friese havenstad. Plots sloeg de deur van het treinstel open  en het meisje werd, door de zuiging van de lucht, naar buiten getrokken.  Het meisje werd naar buiten geslingerd en kwam hard in de berm terecht. Een medescholier, een nog onbekende jongeman,  zag het ongeluk gebeuren en hij reageerde adequaat. De jongeman trok gelijk aan de noodrem en hij bracht de trein hiermee tot stilstand.  Tot één ieders verbazing vielen de verwondingen van het jonge meisje mee. Waar al gedacht werd aan een dodelijk ongeval was er “gelukkig” slechts sprake van een hersenschudding en een bebloede lip. Hier kan met recht worden gesproken over een klein wonder!

Hoe kan dit!?

 

De mogelijke oorzaak van het ongeval werd gezocht in menselijk handelen. De krant bericht dat de vermoedelijke reden voor het ongeval was dat kinderen aan de treindeur hadden zitten morrelen. Als gevolg hiervan klapte de deur open en werd het meisje, door de snelheid van de trein en de zuigende werking van de lucht, naar buiten gezogen.

Gelukkig kon loesje Postma uit Harlingen dit schrikbarende verhaal navertellen en vielen er voor de rest geen gewonden! Zo kan andermaal worden gezegd: “Een ongeluk zit in een klein hoekje.”

 

Bron: Leeuwarder Courant, 10-09-1964