Een controversieel sport bericht uit de Leeuwarder Courant van 3 oktober 1916. De krant doet verslag over het opmerkelijke verloop van een atletiekwedstrijd plaatsvond in Bolsward. Namens de Harlinger atletiekvereniging Frisia deden twee Harlinger mannen mee aan de 80 meter sprint; L. van der Meulen en D. Fokkema. De eerstgenoemde spurter werd tijdens het evenement groot onrecht aangedaan!

Wat!?

 

De gemotiveerde Harlinger sprinter L. van der Meulen stond vol ambitie aan de start van de 80 meter sprint te Bolsward. In zijn serie knalde hij uit de startblokken en hij kwam overtuigend als eerste over de meet! Van der Meulen droeg het nummer 49 en volgens ooggetuigen kwam hij ruim één meter voor de eerstvolgende kandidaat (nummer 36) over de eindstreep, een duidelijk verschil!

 

Echter, tot een ieders verbazing werd nummer 49 niet opgeroepen voor de halve finale, maar nummer 36 wel! Hoe kan dit? De verbouwereerde van der Meulen stapte gelijk naar de wedstrijdleiding met de vraag waarom hij niet mocht lopen, terwijl nummer 36 wel mocht starten? Nummer 36 was duidelijk achter hem gefinisht!

 

Na een kort jury beraad kwam een ongelofelijke uitleg: “Men liep op tijd”. Uit de tijdwaarneming kwam als resultaat naar voren dat nummer 49 de afstand had afgelegd in 10, 6 seconden en nummer 36 in 10,3 seconden…. Dit kan toch niet waar zijn! Hoe is dat mogelijk dat, terwijl de afstand voor beide atleten hetzelfde was, dat voor de eerst aankomende de langste looptijd werd genoteerd? Men lette slechts op de tijd en niet op wie er het eerst over de finish kwam was het ridicule besluit van de jury.

 

Geen halve finale dus voor de vertegenwoordiger van Frisia. Van der Meulen kookte van woede toen bleek dat in de halve finale juist werd gekeken naar wie het eerste over de meet kwam! Tijd was hier niet meer van belang..

 

Uit frustratie jegens de organisatie besloot de Harlinger atletiekvereniging hun deelname aan de estafetteloop terug te trekken. Volgens de Harlinger atleten dient de jury eerst nadere uitleg geven alvorens zij weer deelnemen aan dit sportevenement!

 

Bron: Leeuwarder Courant, 3-10-1916